Om HELFO-kortet

Det er en god del misforståelser rundt Det Europeiske Helseforsikringskortet (eller HELFO-kortet), om hva dette dekker, det opplever vi hver eneste dag i luka ved vårt kontor.

En av årsakene er faktisk feilaktig informasjon fra HELFO i Norge.

  1. Dette er ingen reiseforsikring. Dette kortet bekrefter kun at du er tilknyttet et offentlig trygdeordning. I Norge er alle med fast bosted og norsk personnummer tilknyttet offentlig trygdeordning, som i dag går under navnet NAV.
  2. Dette kortet kan du i all hovedsak kun bruke på offentlig legekontor/institusjoner/sykehus.
  3. I Spania er det et strengt skille mellom privat og offentlig helsevesen. Mange tror at alle spanske legekontor er knyttet til det offentlige helsevesenet, men det stemmer ikke. Eksempel: i Puerto Rico er alle legekontorene private. Ingen er tilknyttet det offentlige Helsevesenet i Puerto Rico. I Arguineguin/Patalavaca er det tre private legekontor, foruten vårt kontor, og dr Vaages kontor, er det kontoret som ligger ved Hvalhale-rundkjøringen; Medical Center Arguineguin. Jeg hører mange kalle dette kontoret for ”legevakta”, men det er altså 100% privat.
  4. I Arguineguin/Patalavaca/Puerto Rico er det kun ett offentlig legekontor (Centro de Salud) – som ligger bak parkeringsplassen ved den store Spar-butikken i Arguineguin.
  5. Det er bare på dette kontoret man kan bruke Det Europeiske Helseforsikringskortet (HELFO-kortet). Men, det er ingen tolketjenester der. De færreste snakker annet enn spansk, noen leger/personale snakker engelsk
  6. Kontoret yter ypperlig hjelp, men det forutsetter at man enten snakker spansk selv, eller har med noen som snakker spansk. Dette kontoret kan henvise videre til sykehus, eller annen behandling/undersøkelse i det offentlige systemet, som for eksempel til Hospital San Roque i Meloneras, men ikke til Hospiten Clinica Roca i San Agustin
  7. Tjenesten via HELFO-kortet gjelder kun akutte tilstander/skader. Ikke rutinesykdommer eller oppfølging.

Konklusjon:

HELFO-kortet er ingen reiseforsikring, og erstatter ikke reiseforsikring

HELFO-kortet kan kun brukes i det offentlige spanske helsevesen.

HELFO-kortet gjelder kun akutt sykdom/skade.

Ved bruk av HELFO-kortet bør man enten snakke spansk, eller ha med noen som snakker spansk.

NB! Pass på at kortet er gyldig – og ha med gyldig pass!